Sunday, June 14, 2009

Melihat Alam @ Ulu Tembeling~

Hai! Aku kembali lagi.. dah lame rasenye tak update blog nih. Maklumle, memule gi rompin, pastu gi ulu tembeling. Mane la ade mase nak update mende alah ni. tapi takpe, mase yang ade ni aku luangkan untuk pembace2 blog sekalian yang mengikuti blog aku ye.. Arigato~~!

Ni la rupe aku tengah kepanasan kat kampung bantal. Ni hari terakhir lepas tengku mahkota dah berangkat pulang naik heli, tinggal la kami terkontang kanting naik bot balik. Tengku mahkota bole cakap ape..

" Dekat je Ulu tembeling ni dengan kuantan. Stengah jam pejalanan je datang sini."

Dalam hati aku " Dah tentu nko naik minatang terbang tu, memang le rase kejap je. Cube naik bot tepusing2 macam kitorang, baru nko tau,"

Tapi sekadar cakap dalam hati je la kan.. Kalo aku cakap depan die, mau die terus masuk minang aku minggu depannye. Haha.. Well, best jugak la pegi Kampung Bantal tu sebab aku tak penah pegi sane. Tak tau ape yang nak aku expect. Kawan2 aku cite, tempat tu takde coverage, letrik pun tak 24 jam. Aku dah tak bole berpikir. Tak tau nak pikir ape. Sebab tak penah alami keadaan sebegitu rupa. Lepas tu, aku tanye si izan sebab laki die orang kampung mat daling (jiran kampung bantal). Izan pun cakap..

"Kat kampung bantal tu dah ade line maxis ngan DG la.. Astro pon ade. Ko jangan risau."

Aku pun mengurut dada tanda kelegaan. Kejap lagi, si amzari (kemremen aku) cakap kat aku, tempat tu teruk, memang takde coverage. Izan menipu ko je. Aku dah mereng kejap. Tak tau dah nak caye sape. (tapi aku caye izan sebab dah tentu laki die orang situ). Takpe lah, bia aku tunggu dan lihat sendiri.

Betolak dari ofis kat kuantan dalam pukul 9.15 pagi, sampai ke jeti taman negara kuala tahan dalam pukul 12.30 tengahari. Makan2 kejap, lepas tu, pukul 2.30 petang naik bot, tompang orang dari jabatan pendidikan. Mula2 aku excited la naik bot tu. Bila dah sampai tengah2 perjalanan, mata aku dah mula terbuai2 dengan tamparan angin hutan yang enak. Lame2, aku pun tertido.

Aku bangun tido, tengok2 tengah sungai lagi. Tak sampai2 lagi. Lame btol, aku pikir. Bile dah hampir 3 jam lebih perjalanan, baru la sampai ke jeti kampung bantal. Aku tengok suasana kampung tu macam dalam tv, time raya. Penduduk kampung semua kelua bergotong-royong buat persiapan untuk majlis TM nih. Bagus betol.. Bile dah sampai, angkut beg yang berat amat (sebab amzari buli aku sruh angkat beg spotlight), naik tangga jeti, aku tengok2 ada banner DG ngan hotlink. Aku dah pandang amzari. Dalam hati aku, "memandai je ko nih buat cerita bukan2 kan."..


Bila naik lagi sikit, aku tengok kampung tu macam dalam prop pentas teater je. Tak pun macam prop cerita senario. Memang tak penah aku tengok le kampung betol2 kampung camtu. Best sangat. Lepas tu, kitorang dibawa ke SK Ulu Tembeling untuk menginap kat asrama die. Ok la. Selesa la jugak. Tapi nak menapak dari jeti ke sekolah tu, mau senget bahu aku. Agak jauh le distance die.

Yang paling best, mase hari kedua, aku makan nasik dengan orang penerangan. Aku tengok atas meja tu ada la lauk2 masakan orang pahang. Aku pun bedal je la walopon tak tau name masakan tu. Lepas tu aku tengok dalam satu piring tu, ada lauk macam rupa daging masak kicap yang telah dihancurkan. Aku dah kebetulan memang suke masakan yang berkicap, cedok le masuk dalam pinggan aku. Dah gaul2 sume, masuk dalam mulut. Bile aku kunyah2, rase lain macam. Rasa masam semacam je. Aku dah pelik. Apsal daging kicap ni masam? Basi ke? Lepas tu aku tanye kak pah, orang penerangan tu. Ni lauk ape. Lepas tu die pun cakap, ni la sambal itam namenye. Dibuat dari belimbing yang masam tu. Loh!! Tu ke kisahnye.. Hehe..

Lepas ni i'm looking forward to eat GULAI ASAM RONG pulak! Jumpe lagi!

14 comments:

  1. salam buat dj shoooooowwwwssss pada tarikh dan masa tu abeli ada kat taman negara.... shooting majlis perkahwinan kat sana... ni 19-20-21 hb jun ni ke kg gusai atas sikit pada jg bantal.......

    ReplyDelete
  2. ye ke.. tak cakap pun.. tu yang saye tak tau tu.. haha.. nanti jangan lupa datang tekam awal julai nanti. ada MOH LA WEH kat sana.

    ReplyDelete
  3. tak ada ezeki nak jumpa... insyaalah kalau tak bertugas..tak ada shooting.. abeli ke sana... nak juga jumpa face to face... mklum la tak kenal lagi...*dalam diam ku meminati mu*

    ReplyDelete
  4. hahaha.. no problem.. thanx for the support!

    ReplyDelete
  5. hai syuz.. cmner nk sebut ek.. hehehe.. ape2 pun ok lah tu... best kn dpt travel cmtu.. huhuhu. lupa nk ckp.. zue@rompin here.. dulu aktif gak ngn shbt pfm td dh sibuk jd pndgr setia je la.. id shbt time tu 221 huhuhu skrg da 30 ribu lebih kn shbt..beza.. mmg berbeza jumlh shbt skrg... time kt rompin aritu takut nk tegur.. segan lah.. dok borak2 ngn izan.. dia tu mmg biasa la... dtg rmpin nk manja2 ngn mak kita huhuhu

    ReplyDelete
  6. Err...Sh0ows..sila update blog..nanti jd basi..hehe

    ReplyDelete
  7. haha.. ape la yang nak disegankan zue .. saye bukan makan orang pon.. kan relevan kan.. yela.. nanti saye update skali ngan gamba kat tekam tu.. tunggu~!

    ReplyDelete
  8. asslam dj showw. masa kat tkam tu kn lansung tak tegur abeli.. abeli pun jadi takut nak tegur..nampak mcm x brapa....?.. abeli ambik jela gambar show... bila rindu ku tatap potret wajah mu.... he..he..

    ReplyDelete
  9. salam abelitokjoro.. nampak macam saye sombong ek? haha.. biase la tu.. kalo tak kenal, memang le cakap sombong.. tapi bile dah kenal, ok je. sye ni pemalu sebenanye. lagipun nak tego sume orang, segan pulak. mane la saye kenal sume sahabat2 ni. saye kan orang baru. kang bile tego secare membuta tuli, orang cakap saye gile pulak. macam la glemer sangat saye ni. haha.. papepun, terima kasih sebab menyokong Moh Lah Weh haritu!

    ReplyDelete
  10. salam2.. terima kasih kerana sudi datang ke blog saya.

    ReplyDelete
  11. jauh ye dr jeti kg bantal ke sk ulu tembeling... hahaha gelak je... org pahang pun tak tahu ulu tembeling. wat malu ... lahap gak ye andA MKN SAMBAL ITAM... aku ni orang ukay perdana kena posting kat sk ulu tembeling relek jee... haha gitulah pengorbanan kami pendidik yg terpaksa meninggalkan keluarga untuk mendidik anak bangsa walau jauh di pedalaman, pasal da janji kami. amanah yg diberikan.. kami xkan persiakan...

    ReplyDelete
  12. apa pun kami warga sk ulu tembeling mengucapkan terima kasih atas kunjungan ke sekolah kami.

    ReplyDelete
  13. time g ulu tmbeling,leh phm x dorng ckp per...sy de gak kenalan ulu tembeling...perckapan dorg mmg unik...

    ReplyDelete